art icon contact

art icon sitemap

art icon print

 

Kalkhennep Vlaams-Brabant - Voordelen en toepassingen

Wat is kalkhennep? 

Kalkhennep is een heel milieuvriendelijk bouwmateriaal dat al jaren succesvol wordt gebruikt in de bouwsector in Frankrijk en Engeland. Ook in België bouwen we al sinds 2012 met kalkhennep en werden er al heel wat projecten gerealiseerd. Kalkhennep is milieuvriendelijk omdat het volledig bestaat uit natuurlijke grondstoffen: hennepscheven, kalk, natuurlijke additieven en water. Bovendien zorgt isoleren met dit materiaal voor een optimaal binnenklimaat.  

 

Voordelen

 

 • Dit materiaal werkt vochtregulerend en is dampopen. Omdat kalkhennep een ademend materiaal is, zorgt het voor een gezonder en aangenamer binnenklimaat.
 • Kalkhennep zorgt voor een goede thermische isolatie en slaat bovendien warmte op. Dit zorgt voor een stabiele binnentemperatuur waardoor de warmte tijdens de zomer wordt buitengehouden. 
 • Omdat het vochtregulerend is en een hoge pH heeft wordt de groei van schimmels vermeden.
 • Kalkhennep creëert een goede akoestiek en is geluidsisolerend.
 • De combinatie van hennep en kalk is onbrandbaar.
 • Kalkhennep heeft een positieve CO2-balans. Dat wil zeggen dat CO2 wordt opgenomen tijdens het productieproces in plaats van dat er CO2 vrijkomt.
 • Tijdens de groei van hennep wordt CO2 opgenomen en opgeslagen in ondergrondse biomassa.
 • Voor de vervaardiging en toepassing van dit bouwmateriaal is weinig energie nodig.
 • Kalkhennep is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar bouwmateriaal. Doordat er geen schadelijke stoffen inzitten, kan het na gebruik weer volledig worden opgenomen in de natuurlijke kringloop.

 

Toepassingen

Kalkhennep is een licht maar stevig bouwmateriaal dat bestaat in verschillende vormen: in blokvorm, pleister, gespoten of gestort en prefabricage. Daarom is het ook multi-inzetbaar in de bouwsector.

Kalkhennep leent zich perfect tot heel wat toepassingen zoals vloer-, dak- en muurisolatie. Het is een zeer interessant alternatief voor binnenisolatie van buitenmuren ten opzichte van de gekende isolatievormen. Kalkhennep is, in tegenstelling tot andere materialen, dampopen en vochtregulerend waardoor schimmel onmogelijk kan ontstaan.

Voor de afwerking langs de buitenkant kan er gewerkt worden met lijnolie, kalei, buitenpleister op kalkbasis, hout en steenstrips. Langs de binnenkant kan er ook nog gewerkt worden met tadelakt, leempleister of tegelwerk. Of je kan er ook voor kiezen om geen externe afwerking aan te brengen.

Belangrijk om te weten:

 • Kalkhennep is bruikbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie.
 • Dit bouwmateriaal is uitermate geschikt tot zelfbouw, wat de kostprijs nog kan drukken. Al raden we je wel aan hierover eerst een workshop te volgen. Info over de workshops vind je onderaan deze pagina.

 20181023 VT 2  20181023 VT 9  20181023 VT 8    ©Melvinkobe                                                     © Aardig gedacht                                             © Aardig gedacht

 

Contact

Aranka Vandesande
0470 98 37 83
aranka.vandesande@igo.be 

 

 
 
 
 

Designed & created by loft33

IGO respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen