art icon contact

art icon sitemap

art icon print

 

Kalkhennep Vlaams-Brabant - Industriële hennep telen

Industriële hennep telen 

Landbouwers mogen enkel henneprassen telen die geen hallucinerende effecten hebben. Dit noemt men meestal industriële hennep of kemp, die veel lagere THC gehaltes bevatten dan cannabis. THC, of tetrahydrocannabinol, is de werkzame stof die zorgt voor de hallucinerende effecten.

Hennepteelt is zeer voordelig voor de bodem. Als hennep opgenomen wordt in de teeltrotatie verhoogt dat immers het koolstofgehalte in de bodem en verbetert de bodemstructuur. Daarnaast zorgt hennepteelt voor meer diversiteit, onderdrukt het bepaalde bodempathogenen en zijn pesticiden overbodig door zijn snelle groei. Hennep wordt al gauw één tot vier meter hoog zodat op vier maanden tijd tot 15 ton droge stof per hectare wordt geproduceerd.

De kalkhennep die vandaag in Vlaanderen als bouwmateriaal wordt gebruikt, is grotendeels met Belgische hennep gemaakt. De teelt ervan gebeurt vooral binnen West- en Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het in Vlaanderen over 83 ha verbouwde grond. Ter vergelijking: in Frankrijk wordt in 2018 over zo’n 10.000 ha hennep verbouwd.

Daarom willen we ook in onze provincie inzitten op bijkomende lokale teelt van hennep. Dergelijke lokale teelt zorgt voor een vermindering van het transport én dus ook minder CO2-uitstoot. Het is belangrijk dat een waardeketen wordt gecreëerd die op efficiënte wijze vraag en aanbod verbindt.

 

Indien u als landbouwer interesse heeft om in de toekomst ook industriële hennep te telen als wisselteelt kan u altijd al contact opnemen met Aranka Vandesande via aranka.vandesande@igo.be of telefonisch: 016/35.29.71.

 

Belangrijk! Vooraleer u industriële hennep begint te telen dient u voor het inzaaien een melding te maken van het ras bij de Vlaamse overheid (Departement Landbouw en Visserij).

Bij vragen hierover kan je altijd telefonisch terecht bij Veronique De Mey (051/27.33.90) of Jan Leenknegt (0468/34.43.40) van Inagro vzw. Voor meer info over de bestaande henneprassen kan je contact opnemen met Patrick Andries van het Proefcentrum Herent via 016/21.37.50.

 
 
 
 

Designed & created by loft33

IGO respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen