art icon contact

art icon sitemap

art icon print

 
+

Energiescans

Tijdens een bezoek in de woning kijken de Energiesnoeiers naar de energiesituatie en of er mogelijkheden zijn om energie te besparen. Daarnaast geven de Energiesnoeiers een heleboel besparingtips. Waar het zinvol is, voeren ze een aantal energiebesparende maatregelen uit (voor de waarde van 20 euro) zoals het plaatsen van spaarlampen, buisisolatie, radiatorfolie of een spaardoucheknop.

Nieuw sinds 2010 is de opvolgscan. Deze is voor die bewoners waarvan de woning nog enkele beglazing heeft en/of waarvan het dak nog niet geïsoleerd is. Door middel van de opvolgscan worden de bewoners begeleid bij het plaatsen van dubbel glas of dakisolatie.


Voor wie?
De energiescans zijn in het bijzonder bedoeld voor financieel of maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. De gemeente bepaalt in samenwerking met het OCMW welke adressen in aanmerking komen. Prioritaire doelgroepen zijn:

  • personen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds
  • personen in een collectieve schuldenregeling
  • personen die budgetbegeleiding genieten
  • residentiële beschermde klanten met een laag inkomen
  • personen met een  budgetmeter
  • personen met een stookoliepremie (via het OCMW)
  • gebruikers van maaltijden of de poetsdienst van het OCMW
  • bewoners van oudere woningen

Omdat er in het verleden gratis scans onuitgevoerd bleven, zijn er gemeenten die ervoor kiezen om de gratis energiescans voor iedereen open te stellen.

Een energiescan uitvoeren
Inwoners van het Infrax-gebied kunnen een energiescan aanvragen via www.energiescans.be.
Inwoners van het Eandis-gebied kunnen een energiescan aanvragen via www.eandis.be, klik op ‘Energie besparen’.

Samenwerkingsverband
Voor de uitvoering van energiescans werkt IGO samen met De Kringwinkel Hageland en De Vlaspit in een Samenwerkingsverband Energiesnoeiers. Iedere partner van het Samenwerkingsverband verzorgt de energiescans in een zevental gemeenten.

 

{loadposition project_menu}

 
 
 
 

Designed & created by loft33