art icon contact

art icon sitemap

art icon print

art icon login

 

Isoleren met kalkhennep - Wat is kalkhennep?

Wat is kalkhennep? 

Kalkhennep is een heel natuurlijk bouwmateriaal dat al jaren succesvol wordt gebruikt in de bouwsector in Frankrijk en Engeland. Ook in België bouwen we al sinds 2012 met kalkhennep en werden er al heel wat projecten gerealiseerd. Kalkhennep bestaat volledig uit natuurlijke grondstoffen: hennepscheven, kalk, natuurlijke additieven en water. Bovendien zorgt isoleren met dit materiaal voor een optimaal binnenklimaat.  

Voordelen en eigenschappen

 • Kalkhennep werkt vochtregulerend in een dampopen muur, vloer of dak. Zo zorgt het voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.
 • Het zorgt voor een goede thermische isolatie en slaat bovendien warmte op. De temperatuur in huis blijft stabiel en de zomerwarmte blijft buiten. 
 • Omdat het materiaal sterk vochtregulerend is en een hoge pH-waarde heeft, krijgen schimmels geen kans. (Opgelet: tijdens het bouwproces is een goede ventilatie onontbeerlijk.)
 • Kalkhennep dempt geluiden en zorgt voor een goed akoestisch comfort. Het is geluidsisolerend.
 • Kalkhennep afgewerkt met kalkpleister is onbrandbaar.
 • Kalkhennep heeft een positieve CO2-balans. De hennepplant neemt CO2 op via fotosynthese. Die CO2 zit vast zolang het gebouw blijft staan. Veel bouwmaterialen hebben daarentegen net een enorme CO2-impact.
 • Tijdens de groei van hennep wordt ook CO2 opgenomen en opgeslagen in ondergrondse biomassa.
 • Om dit bouwmateriaal te produceren en om ermee te bouwen, is weinig energie nodig.
 • Kalkhennep is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar bouwmateriaal. Het bevat geen schadelijke stoffen en kan na gebruik weer volledig worden opgenomen in de natuurlijke kringloop.

Ben je op zoek naar meer informatie, bijvoorbeeld een technische fiche van kalkhennep? Neem dan contact op met Hilde Vanwildemeersch van Woonder cvba via info@woonderbouw.be of via 0498 83 09 30.

 

Toepassingen

Kalkhennep is een licht maar stevig bouwmateriaal dat bestaat in verschillende vormen: rechtstreeks in het gebouw gestort of gespoten en geprefabriceerd in blokken of bouwpanelen, of als kalkhenneppleister. Het is multi-inzetbaar in de bouwsector.

Kalkhennep leent zich perfect tot heel wat toepassingen zoals vloer-, dak- en muurisolatie. Het is een zeer interessant alternatief voor binnenisolatie van buitenmuren: het is extreem dampopen en bijzonder vochtregulerend, waardoor vocht niet condenseert op de wanden en schimmel geen kans krijgt.

Voor de afwerking langs de buitenkant kan er gewerkt worden met kalkpleister, lijnolie, kalei, hout en steenstrips. Langs de binnenkant kan er ook nog gewerkt worden met tadelakt, leempleister of tegelwerk.

Belangrijk om te weten:

 • Kalkhennep is bruikbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie.
 • Dit bouwmateriaal is uitermate geschikt tot zelfbouw, wat de kostprijs nog kan drukken. Al raden we je wel aan hierover eerst een workshop te volgen. 

20181023 VT 2  20181023 VT 9  20181023 VT 8 
                 ©Melvinkobe                                        © Aardig gedacht                                   © Aardig gedacht

 

 
 
 
 
Lokale besturen

Designed & created by loft33

IGO respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen