art icon contact

art icon sitemap

art icon print

art icon login

 

Isoleren met kalkhennep - Industriële hennep telen

Industriële hennep telen 

Landbouwers mogen enkel henneprassen telen die geen hallucinerende effecten hebben. Dit noemt men meestal industriële hennep of kemp, die veel lagere THC-gehaltes bevatten dan cannabis. THC, of tetrahydrocannabinol, is de werkzame stof die zorgt voor de hallucinerende effecten.

Hennepteelt is zeer voordelig voor de bodem. Als hennep opgenomen wordt in de teeltrotatie verhoogt dat immers het koolstofgehalte in de bodem en verbetert het de bodemstructuur. Daarnaast zorgt hennepteelt voor meer diversiteit, onderdrukt het bepaalde bodempathogenen en zijn pesticiden overbodig door zijn snelle groei. Hennep wordt al gauw één tot vier meter hoog zodat op vier maanden tijd tot 15 ton droge stof per hectare wordt geproduceerd.

In Vlaanderen en zelfs in België wordt er amper hennep geteeld. We hebben geen hennepverwerkende industrie. De bouwsector wacht nochtans op lokale hennep. Ter vergelijking: in 2018 ging het in België om 83ha terwijl er in Frankrijk al  zo’n 10.000 ha hennep verbouwd werd.

Daarom willen we ook in onze provincie inzetten op bijkomende lokale teelt van hennep. Dergelijke lokale teelt zorgt voor een vermindering van het transport én dus ook minder CO2-uitstoot. Het is belangrijk dat een waardeketen wordt gecreëerd die op efficiënte wijze vraag en aanbod verbindt.

 

Meer weten over hennepteelt? 

 

Heb je als landbouwer interesse om in de toekomst ook industriële hennep te telen als wisselteelt? Neem dan contact op met één van onderstaande personen. 

Inagro vzw

Veronique De Mey
veronique.demey@inagro.be
051 27 33 90

Jan Leenknegt
jan.leenknegt@inagro.be
0468 34 43 40

Meer weten over de verschillende henneprassen? Neem dan contact op met Patrick Andries van het Proefcentrum Herent via patrick.andries@vlaamsbrabant.be of via 016 21 37 50. 


Belangrijk! Vooraleer je industriële hennep begint te telen dien je voor het inzaaien een melding te maken van het ras bij de Vlaamse overheid - Departement Landbouw en Visserij.

 

 
 
 
 
Lokale besturen

Designed & created by loft33

IGO respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen