art icon contact

art icon sitemap

art icon print

art icon login

 

Vlaamse energielening - Kenmerken en voorwaarden

Kenmerken en voorwaarden

Sinds 15 december 2018 is de lening helaas beperkt tot de sociale doelgroep. Deze is echter vrij ruim dus lees zeker verder. Vooral alleenstaanden, gepensioneerden en schoolverlaters maken veel kans dat ze tot de doelgroep behoren.

Wie tot de doelgroep behoort kan maximaal € 15.000 lenen, terug te betalen op ten hoogste 10 jaar. De rentevoet van de energielening is 0%. Deze interestvoet is vast over de volledige looptijd van de lening en is eveneens het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Dit betekent dat er geen bijkomende kosten aan de lening verbonden zijn, dus geen dossierkosten noch commissielonen.

Jouw maandelijkse aflossing kan je berekenen door het bedrag dat je wil lenen te delen door het aantal maanden waarop je het wil terugbetalen. Vervroegde terugbetalingen (ook gedeeltelijk) zijn altijd mogelijk en uiteraard kosteloos. 

Ook wie al een energielening heeft gehad, kan een nieuwe lening aanvragen. Wie nog een lopende lening heeft, zal deze eerst moeten terugbetalen (kosteloze vervroegde terugbetaling mogelijk) om van de nieuwe lening te kunnen profiteren. 

Het is wel mogelijk om naast het bedrag voor een nieuwe energiebespparende investering, het saldo van de eerste lening bij te lenen, uiteraard steeds met een maximum van € 15.000. Als je bijvoorbeeld een nieuwe garagepoort wil laten plaatsen voor 3.000 euro en het saldo van je eerste lening bedraagt nog € 6.000, dan kan je een nieuwe lening aangaan voor 9.000 euro.  

Met één of meerdere offertes moet je de investering(en) die je wil doen, bewijzen. Je kan nooit meer lenen dan het totaalbedrag van de offerte(s). De minimuminvestering die in aanmerking komt voor de lening is € 1.250. Het maximale bedrag van € 15.000 kan eventueel in verschillende schijven worden opgenomen. Zo kan je bijvoorbeeld eerst een lening afsluiten voor dakisolatie en enkele maanden later voor nieuwe ramen.  

De lening in combinatie met andere voordelen
De lening kan gecombineerd worden met eventuele premies zoals die van de netbeheerder, de Vlaamse overheid, de gemeente en de provincie.

Wie kan een energielening afsluiten en waar?
Voor elke woning in Vlaanderen kan je de energielening aanvragen via het plaatselijke energiehuis. Enkel in Wezembeek-Oppem en Linkebeek is nog geen energiehuis actief. Inwoners van deze gemeenten kunnen met verdere vragen bij de gemeentediensten terecht.

Bij IGO kan je terecht voor een lening als je eigenaar, huurder of verhuurder bent van een woning gelegen in het arrondissement Leuven. 

Als je in een andere gemeente woont, kan je op de website van Vlaanderen nagaan welk energiehuis in jouw gemeente actief is. 

Nieuwbouw alleen voor E-peil 30 of lager
Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie kan je een energielening afsluiten. In geval van nieuwbouw of sloop en wederopbouw kan je alleen een energielening afsluiten als je woning na uitvoering van de investering(en) waarvoor je wil lenen een E-peil van 30 of lager zal hebben. Dit moet je bewijzen met een voorafberekening van de EPB-verslaggever. Neem contact op met IGO als je hierover vragen hebt. 

Aannemer
Alle werken behalve dak- of zoldervloerisolatie moeten door een aannemer worden uitgevoerd.
Als je wil lenen om zelf je dak of zoldervloer te isoleren, gelden er extra voorwaarden. Neem best vooraf contact op met Johan Eyben.

Vermijd misverstanden! Informeer je bij IGO voor de werken van start gaan.

OPGELET geld lenen kost ook geld!

Meer weten? 

Johan Eyben
johan.eyben@igo.be 
016 31 18 66

 
 
 
 
Lokale besturen

Designed & created by loft33

IGO respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen